jobb
Blogg

Varför Jobbar Du Med Det Du Gör?

För ett par månader sedan satt jag i ett kundmöte med en potentiell ny kund, en driven entreprenör som letade en ny leverantör av e-handelsbutik, något vi pysslar med på vårt företag. Vi började med att prata säkert i en halvtimme om våra olika bakgrunder. Vad vi jobbat med tidigare och vad vi vill göra i framtiden. Personkemi uppstod omedelbart och vi började snabbt spåna och skissa på olika idéer och scenarier. Efter ett tag säger min besökare att ”Det här är bra. Det märks att ni är passionerade över det ni gör och att ni brinner för det ni gör. Det är nästan viktigare för mig varför man jobbar med det man gör än vad man faktiskt gör.”

 

Jag blev lite förvånad över hans kommentar men det där har hängt kvar. Varför jobbar jag med vad jag gör? Varför jobbar DU med vad DU gör? Det stämmer helt klart att svaret på den frågan kan göra hela skillnaden.

Några svar som är helt ointressanta i min mening:

– För att det är ett bra karriärsval

– För att det är bra betalt

– För att alternativet vore att ”byta ner sig”

– För att jag alltid har jobbat här

Några svar som är väldigt intressanta:

– För att jag älskar att göra vad jag gör

– För att jag vill förändra världen

– För att är bra på vad jag gör

– För att jag vill bli bättre på vad jag gör

– För att jag tycker att det jag gör är viktigt

Har man inte motivationen och intresset att gå till jobbet blir man fort ganska ointressant som leverantör. Jag vill köpa cyklar av någon som älskar cyklar. Jag vill köpa mat av någon som älskar mat och jag vill köpa kaffe av någon som älskar kaffe.

Varför jobbar du med vad du gör?