led lampa
Blogg

Att hitta rätt LED lampa

Den nya LED tekniken är på framfart, och folk känner hela tiden att man måste anpassa sig och haka på inför framtiden. De klassiska glödlamporna med glödtråden, har redan blivit förbjuden. Detta misstycker många om, men det är inte mycket att göra åt. Det man ska ha i åtanke är att även våra klassiska halogenlampor på 35w samt 50w förbjöds i slutet av 2018.

Så då är LED lampor det enda lagliga alternativet, och således de alternativ som man måste vända sig åt. För att hitta den rätta LED lampan, som verkligen fungerar, så rekommenderas alltid att man ska gå efter kvalitet kombinerat med pris. Man ska alltid försöka hitta LED lampor som har dioder från Cree, Bridgelux eller Epistar. Detta är de dioderna av högst kvalitet, och man kan då vara säker på att man får bra kvalitet, och att de är enkla att dimma. En annan sak man ska titta på, om man vill ha ett ljus som ska vara så likt det klassiska halogenljuset som möjligt, så ska man gå efter hur många kelvin grader lampan är på. Den klassiska halogenlampan ligger på cirka 2700 kelvin, normalt dagsljus ligger på 3500–4000 kelvin, och ett kallt, isblått ljus ligger på 6000 kelvin. Så, som ni säkert förstått så ska man ha så lågt kelvintal för att få ett varmare ljus.

När man sedan hittat en lampa med rätt chip, samt rätt kelvin grader, så är det läge att kolla efter ljuset. I LED tekniken så kan man inte gå efter wattalet om man vill veta hur starkt en lampa lyser, utan man måste gå efter lumen. Lumen anger hur mycket ljus en lampa ger ifrån sig, och wattalet anger enbart hur mycket energi lampan gör åt. Om man vill ha en LED lampa med bra ljusutbyte, så ska man gå efter att ha så högt lumental per watt om möjligt. Det ultimata LED lamporna har ett lumen utbyte på 90–100 lumen per watt, medan de sämre lamporna endast ha 60–70 lumen per watt.

När du nu har hittat din lampa, så är det bara att köpa den. Det kan vara att den inte passar dig ändå, och därför ska du alltid välja att köpa dina lampor från en aktör som erbjuder öppet köp på sina produkter. Detta gör att man får prova sina lampor, känna efter lite och lämna tillbaka dem om man känner att man inte är nöjd.

Kommentarer inaktiverade för Att hitta rätt LED lampa