Blogg

Onödigt fakta om kaffe

Det är bra att ha tråkigt ibland. Det var titeln på mitt förra blogginlägg och det har blivit lite av ett mantra för mig senaste månaden. Det är bra att stanna upp, ta det lugnt och softa. Ta det så pass lugnt att det blir tråkigt. För då blir ju allt annat så mycket roligare.

Under den här månaden har jag gjort massa onödiga saker som inte fyller någon större funktion alls. Det har ibland till och med varit lite tråkigt – men nyttigt. Så här ska jag nu bjuda på kaffe. Helt onödigt fakta om kaffe. Sluta inte läs om det blir tråkigt – det är lite det som är tanken.

Kaffe är en frukt

En liten röd frukt som har korn i mitten. Det är dessa kaffekorn som sen mals och blir den fantastiska drycken.

Kaffe är en handelsvara

Jo, det är väl inte oväntat men hur mycket handlar man med kaffe då? Sjukt mycket. På första plats kommer petroleum – sen kommer kaffe. Det är alltså mer omsättning på kaffe än på guld.

Perkolator är bästa sättet att göra kaffe på

Enligt en stor amerikansk studie har det visat sig att perkolator är det bästa sättet att göra kaffe. Man testade med olika smaktester och funktionstester och ställde då kokkaffe, kaffebryggare och perkolator mot varandra. Med stor marginal vann perkolatorn.

Nej, så är det visserligen inte. Smaken är som baken. Men jag gillar perkolatorkaffe bäst i alla fall.

Norden dricker mest

Kanske inte någon nyhet att Sverige, Finland och Norge ligger i topp gällande kaffedrickande. Någon enstaka väljer te före kaffe men det är inte många det.

Lattekonst är ett tecken på kvalité

Har du köpt en kaffe på ett finare café någon gång och imponerats av mönstret de lägger på mjölkskummet? Det kan nästan vara värt 75 kr bara för att få skummet…

Det är snyggt och självklart äter/dricker vi med våra ögon. Men det finns faktiskt en poäng till med att kolla in mönstret lite extra. Det kan nämligen skvallra om hur duktiga caféets personal är på att göra kaffe.

Om mönstret ligger kvar på mjölken, och inte glider isär direkt, har skummet tillretts på ett helt perfekt sätt. Därmed har man både kunskapen och rätt ingredienser för att kunna bjuda på riktigt bra kaffe (eller i alla fall riktigt bra tillredd mjölk)

Ha det gott – Hälsningar från den nu tråkighetsknarkande bloggaren

Kommentarer inaktiverade för Onödigt fakta om kaffe